Posted on 20th May 2016No Responses
How to destroy the infection in backyard water?

Як знищити заразу в присадибній воді?

Якщо ви на своїй присадибній ділянці добули воду зі свердловини або колодязя, це ще не означає, що в ній немає вірусів і бактерій. Вони є, і деякі з них можуть безпосередньо загрожувати вашому здоров’ю. Як позбутися від них?

Класичним методом знезараження питної води вважається обробка води речовинами, що виділяють активний хлор – солями хлорноватистої кислоти, хлораміном і ін. Однак якщо вода недостатньо очищена від органічних сполук, в ній утворюється ряд хлорорганічних сполук, в тому числі діоксинів, небезпечних для здоров’я людини.

Перспективним знезаражувальним засобом є озон. Його отримують в спеціальних озонаторах, в них сухе очищене повітря піддають дії тихого електричного розряду.

Озон, як знезаражуючий засіб, діє швидше хлору в 15-20 разів. При цьому витрата озону менше, а діапазон дії більше, ніж у хлору. Озон проникає всередину бактеріальної клітини і окисляє речовини, які входять до складу цитоплазми.

Не так давно у продажу з’явилися відносно невеликі побутові озонатори. Їх продуктивності цілком вистачає, щоб забезпечити сім’ю обеззараженной питною водою. На ефективність озонування не впливають ні температура, ні каламутність, ні кольоровість, ні рН води. Озон не вносить в воду додаткових забруднень.

Однак він корозійно активний, тому, застосовуючи його, необхідно користуватися особливо стійкими матеріалами. Крім того, чистий озон вибухонебезпечний. Його суміші з повітрям вибухонебезпечні в меншій мірі. Проте, робота з озоном вимагає певних заходів безпеки.

Популярний метод знезараження невеликих кількостей води сріблом. Іони срібла руйнують цитоплазму бактеріальної клітини, взаємодіють з її ферментами, блокують їх і порушують обмін речовин між клітиною і навколишнім середовищем. Знезараження в цьому випадку тим ефективніше, чим вище температура оброблюваної води і концентрація іонів срібла в розчині. Головною перевагою цього методу є те, що він має пролонговану дію – вода, оброблена таким методом, досить довго не схильна до вторинного зараження мікроорганізмами.

Збагатити воду іонами срібла можна просто привівши її в зіткнення з металевим сріблом. В цьому випадку іонів срібла в розчині буде тим більше, чим більше поверхня дотику води з металом, тому срібло напилюють тонким шаром на предмети з розвиненою поверхнею і фільтрують через них оброблювану воду.

Обробку сріблом застосовують для знезараження невеликих кількостей води на автономних об’єктах. Особливо ефективно використовувати її при необхідності тривалого зберігання води.

Значно сильніше наситити воду сріблом можна електролітичним методом. Під дією постійного струму срібний анод розчиняється в воді набагато інтенсивніше. Метод дозволяє встановити точне дозування іонів срібла, і, таким чином, регулювати процес знезаражування.

Вода, насичена іонами срібла, називається срібною водою. Вона за своїми бактерицидним властивостям набагато сильніше таких реагентів як хлор і хлорне вапно Однак іони срібла впливають на мікрофлору організму людини, що призводить до захворювань шлунково-кишкового тракту. Тому воду, насичену іонами срібла, не рекомендується використовувати в питне водопостачання.

А ще шкідливу мікрофлору можна знешкодити, опромінюючи її ультрафіолетовими променями. Механізм бактерицидної дії ультрафіолетових променів полягає у впливі їх на ферменти і протоплазму бактеріальної клітини. При цьому відмирають вегетативні форми бактерій, а також гинуть спори, віруси, найпростіші.

Конструктивно апарати, що дають ультрафіолетове випромінювання, ділять на два види:

1. З занурювальним джерелом випромінювання. У цьому випадку має місце високий ККД лампи. Ці апарати мають складну конструкцію.

2. З непогружним джерелом випромінювання.

Однак знезараження ультрафіолетовими променями не має пролонгованої дії і можливо вторинне бактеріальне забруднення води при її подачі по мережі. У разі доочистки водопровідної води необхідності у використанні дорогих УФ-ламп немає.

Автор: Олександр Сайтів
Джерело: http://shkolazhizni.ru/computers/articles/12955/
© Shkolazhizni.ru

Comments
Leave a Response
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  This Wordpress Theme is protected. Thanks to 1 Hour Loan