Posted on 30th May 2016No Responses
If gold does not shine?

Ювелірні прикраси з найдавніших часів є невід’ємною частиною жіночого гардероба. Кільця, сережки, ланцюжки, браслети підкреслюють індивідуальність, свідчать про положення в суспільстві, та й просто радують око.

Але що робити, якщо улюблене колечко втрачає блиск? Профілактика – кращий засіб для збереження прикрас в первозданному вигляді. Тому, слідуючи простим правилам оберігання коштовностей, можна надовго забути про їх очищенню.

Для того, наприклад, щоб ювелірні вироби не ушкоджувалися і менше забруднювалися, їх обов’язково треба знімати під час робіт по дому, при використанні мила, кремів і іншої косметики. Всі вироби краще зберігати в закритій скриньці, і ставити подалі від опалювальних приладів і прямого попадання сонячного світла, так як від ультрафіолетових променів бліднуть перли, аметисти і кольорові топази. Рубін ж від високої температури може втратити колір. Для ювелірних прикрас зі вставками з каменів шкідливі різкі перепади температури і вологість.

З давнини люди навчилися застосовувати для очищення виробів підручні засоби. Деякі з них, до речі, не втратили свого призначення до нашого часу. У древніх єгипетських рукописах є згадки про спеціальні засоби для полірування прикрас з дерева та каменю.

Багато народів світу для чищення бронзи використовували кисле молоко.

Золоті та срібні вироби легко забруднюються, тому потребують ретельного догляду. На щастя, існують ефективні методи їх відновлення. Наприклад, сильно потемнілі золоті або позолочені вироби можна очистити за допомогою цибульного соку; достатньо натерти соком прикрасу, залишити години на два, після чого обполоснути і дати висохнути.

Золоті прикраси можна також ненадовго опустити в мильний розчин, після чого прополоскати і відполірувати м’якою тканиною. Аксесуари зі срібла слід занурити в харчову соду, після чого протерти чистою ганчіркою або м’якою зубною щіткою і промити в чистій воді.

Хорошим засобом для додання блиску срібним виробам служить картопляний відвар, в який на 8-10 хвилин слід опустити прикрасу.

Добре для цих цілей підходить мильний розчин з нашатирним спиртом (1 столова ложка на 1 літр води). Слід пам’ятати, що срібні прикраси з чорнінням нашатирним спиртом чистити не можна.

Будьте особливо обережні під час очищення перснів! Щоб очистити персні з каменями, потрібно взяти ватяну паличку, вмочити її в одеколон і акуратненько очистити сам камінь. Після цього треба обережно відполірувати кільце ганчірочкою.

Сучасна біжутерія на вигляд може мало чим відрізнятися від справжніх коштовностей, тому теж вимагає особливого догляду. Так, ювелірні вироби з емаллю можна очистити за допомогою нашатирного спирту і крейди. Вироби зі скла можна сміливо мити в мильному розчині, після чого промивати в чистій воді і витирати м’яким рушником.

Пам’ятайте, що вироби з дерева не можна мити водою, інакше вони розбухають і втрачають первісну форму. Тому їх краще протирати сухою ганчірочкою.

Також слід врахувати, що нанизані на нитку або гумку намиста милом чистити не рекомендується. Від нього гумка або нитка можуть втратити еластичність і розсипатися в самий невідповідний момент.

Вироби з пластмаси теж можна мити тільки у воді.

Якщо у вас немає часу або бажання чистити ювелірні вироби самостійно, ви завжди можете скористатися послугами ювеліров-професіоналів. Очистку дорогих виробів з різними дорогоцінними каменями теж краще довірити фахівцям, так як деякі камені не завжди піддаються очищенню в домашніх умовах.

Comments
Leave a Response
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  This Wordpress Theme is protected. Thanks to 1 Hour Loan